Umělá inteligence

19.05.2020

V dnešním článku se dozvíte Co umělá inteligence je? Co umělá inteligence není? A mnohem víc!


Co to je umělá inteligence?

"Umělá inteligence je věda o vytváření strojů nebo systémů, které budou při řešení určitého úkolu užívat takového postupu, který, kdyby ho dělal člověk, bychom považovali za projev jeho inteligence."

                                    - Marvin Minsky 1967

Neuronové sítě

Zde lze také částečně použít strojové učení, kde zpětnou vazbou bude porovnávání s předlohou. Strojové učení však nemusí být použito, v tomto případě se výstup nehlídá.

Anglicky - Artificial Intelligence (AI), Majálamajsky - നിർമ്മിത ബുദ്ധി

Umělou inteligenci můžeme rozdělit na několik podoborů

  • Neuronové sítě
    • Snaha napodobit člověka (nebo něco jiného živého)

  • Evoluční algoritmy
    • Prostředek matematické optimalizace

  • Expertní systémy
    • Cílem je podávat rady

  • Prohledávání stavového prostoru
    • Slouží ke sestavování algoritmu např. pro šachy nebo dámu

  • Dobývání znalostí
    • Slouží ke zpracování velkého množství dat

  • Strojové učení
    • Na základě vstupních dat se tento systém sám vylepšuje

V tomto článku se budeme bavit převážně o neuronových sítích a strojovém učení

Strojové učení

Strojové učení jde použít tam kde má umělá inteligence nějakou zpětnou vazbu, nedá se moc dobře použít u chatbota, ale za to se dá použít například jako rozeznávání papíru v aplikaci Office Lens. V této aplikaci totiž skenujete dokumenty a pokud umělá inteligence papír nerozezná správně tak to snadno opravíte a ona poté zjistí co příště může udělat lépe.


Může být umělá inteligence zlá?

Na začátek bych zde chtěl uvést graf jehož hodnoty vycházejí převážně z ankety na mém instagramu. Na něm jsem se dotázal zda si lidé myslí že je umělá inteligence zlá.


Na tomto grafu můžeme vidět že až 71.4% z lidí kterých jsem se ptal si myslí že by umělá inteligence mohla být zlá a třeba zničit svět.

Co už na grafu vidět není (ale z podkladů které jsem použil to vidět je) je fakt, že až 75% lidí co odpověděli že zlá není se v oboru informatiky alespoň trochu pohybuje.


Zde se pokusím v bodech popsat co se v tomto videu děje a případně něco vyvrátit nebo dovysvětlit

  1. rozsáhlá robotizace - asi pravda
  2. bude potřeba kontrola, té bude ale ubývat - to je dosti pravděpodobné
  3. touha mít roboty podobné lidem - to je určitě pravda protože v oboru neuronových sítí je člověk jednou z předloh AI
  4. nahrazení povolání i jako třeba TV moderátor - to je dosti možné
  5. ovládnutí světa médii - to že AI (nebo jen robot) bude moderovat v TV neznamená že bude rozumět tomu co říká a to co budou říkat jim musí někdo zadat
  6. AI bude ovládat svět - AI nebude ovládat svět pouze bude jeho běžnou součástí
  7. AI bude dokonalejší než sám člověk - bude ale ne tak aby ovládla svět (viz věta vpravo)
  8. AI bude schopna vytvořit lepší AI než je ona sama - to je pravda protože na podobném principu funguje strojové učení, jak už jsem zmínil neznamená to že nás AI zničí
  9. dáme moc AI dobrovolně - nemyslím si že ji dáme plnou moc, ale rozhodně ji budeme věřit více a více (i kvůli strojovému učení, které bude stále lepší)
  10. i přesto že to nebude vyhovovat všem tak na ní necháme rozhodování - na AI rozhodování necháme, ale ne takové jako třeba soudy a řešení přelidnění země
  11. bude moc vzít osud země do svých rukou - pokud si nebude vědoma sama sebe tak to nehrozí a vědoma sama sebe si asi nebude
  12. nebude mít emoce - to je zatím pravda, ale za pár let nevím
  13. bez emocí = nehumánní řešení - jak už jsem řekl necháme na ní spíše věci, které nehumánní řešení nemají, pokud by jsme na ni nechali něco jiného tak se asi nehumánního řešení dočkáme

Čím je způsobeno to že lidé co tomu "nerozumí" si myslí že zlá je?

Může to být způsobeno například falešnými nebo polopravdivými články, videi (nebo videy?),  jako třeba video v levém sloupci.

Přestože umělá inteligence v nás vyvolává představu složitých robotů podobných člověku, které přebírají vládu na světem, cílem umělé inteligence není nahradit lidi. Jejím účelem je významně zvýšit schopnosti a užitečnost člověka.

-Oracle

Z názvu videa je jasné že by se mělo jednat o takové "co by kdyby" video, z obsahu to tak už nevypadá. Ve videu není jasně vidět zlomový bod ve kterém už to přechází do "co by kdyby módu", pokud by tam takový bod byl tak by to pravděpodobně výrazně změnilo můj názor na toto video.

Zde jsem se chtěl podělit o to co umělá inteligence je a vyvrátit některé mýty o AI.


Při psaní tohoto článku jsem narazil na zajímavý článek o tom co vás může stát hraní her, v tomto článku se také píše

Vyhněte se stahování bezplatných a cracknutých her z podezřelých stránek s aplikacemi třetích stran. Spíš než očekávanou zábavu zde najdete malware.

Myslím si že je toto důležité vědět a proto jsem to zde chtěl zmínit, celý článek najdete na https://blog.avast.com/cs/gaming-industry-exploits-user-addiction



Prostě Vojta
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky