custom start

Toto je oficiální nápověda pro můj program custom start.

Tento program je zamýšlen na linux, pokusím se aby fungoval i na windows.

Pro lepší pochopení doporučuji abyste si přečetli můj článek o programovacích jazycích

Co od tohoto programu čekat

Od tohoto programu rozhodně nečekejte grafické rozhraní ve kterém si váš start naklikáte. Tento program je spíše kostra pro váš start který si můžete sami napsat.

Co budete potřebovat

Zde uvádím seznam věcí které budete potřebovat nainstalovat než si s vaším startem začnete hrát.

  • nainstalujte si python zde
  • stáhněte si balíček mého programu zde
  • sežeňte si textový editor, na windows je poznámkový blok a na ubuntu je kate, na každém OS je alespoň jeden

Základy

V mém článku o programovacích jazycích jsem mluvil o  proměnných a typech hodnot. Uvedl jsem jen ty základní, ale je jich mnohem více. Máme tu i typ hodnot který je pro vytváření oken a ten my využijeme pro naše okno u custom startu. Je důležité aby jsme pochopily že každé tlačítko, text, nadpis i okno, je nutné uložit do proměnné.

Importy

Hned na začátku máme importy. (pokud vše jde jak má tak vpravo je ukázka kódu.)

import znamená, že chceme něco importovat, tkinter je název co chceme importtovat, as tk znaméná že pracovní název tohoto modulu bude tk a #okenkovani je komentář abychom věděli co importujeme.

na dalším řádku máme další příklad: from threading znamená že chceme něco importovat z modulu threading a import Thread, že naimportujeme část Thread, #vlakna je opět komentář


root = tk.Tk()
root.title('custom start')
import tkinter as tk #okenkovanifrom threading import Thread #vlakna

Okno

Vlevo dole máte ukázku, pojďme si ji rozebrat.

root je název proměnné do, které uložíme okno

tk.Tk() znamená, že do ní uložíme typ hodnoty Tk, která je definovaná v modulu tk

root.title('custom start') znamená, že vlastnost title proměnné root nastavíme na custom start


Následuje celkem velký blok textu, který nám definuje využití prefixů v takovém políčku, o kterém si povíme později. Tady ho rozebírat nebudu, pokud by měl někdo zájem tak mi napište dolů do diskuze.


Části a skupiny


Poté následuje definování skupin "widgetů". Pojďme si to rozebrat

1. řádek:

app je název proměnné do kterého okno uložíme, tk.LabelFrame znamená že z modulu tk vezmeme typ hodnoty LabelFrame, root je rodič objektu, text='apps' je že parametr text (to co se zobrazí jako "nadpis") nastavíme na apps, padx=5 a pady=5 je odsazení, to radši neměňte.

app = tk.LabelFrame(root, text='apps', padx=5, pady=5)
app.grid(row=0, column=0)

Grid (druhý řádek)

Grid je způsob jak říci programu kam má co umístit, je důležité ho použít u všech objektů v okně, protože jinak se nezobrazí.

Pojďme si rozebrat druhý řádek a vysvětlit si jak grid používat.

app je název proměnné do které jsme objekt uložili, .grid ježe na ní požijeme grid, row=0 je že umístíme objekt do řádku 0 (počítá se od nuly) a column=0 je že umístíme objekt do sloupce 0


fox = tk.Button(app, text='firefox', command=lambda: ...)

Tlačítka

Tento program hojně využívá tlačítka ke spouštění různých webů a aplikací, pojďme si ukázat jak tlačítka vytvořit a jak udělat aby se po stisknutí něco stalo. Vlevo máte opět kód. Záměrně jsem příkaz nahradil ..., protože jsem to chtěl více rozvinout.

fox je proměnná, tk.Button je že je to tlačítko, app je rodič tedy místo kde je objekt umístěný, text='firefox' je text který se na tlačítku zobrazí

command=lambda: ... je který příkaz se provede, tedy ... je příkaz který se provede. Jaké můžeme použít příkazy? Při aktuální konfiguraci programu můžeme použít subprocess a webbrowser.

subprocess slouží k otevření aplikace a webbrowser slouží k otevření stránky na internetu (použije se výchozí prohlížeč), příklady jsou ukázány vpravo

subborcess('aplikace') webbrowser('web')

Nezapomeňte použít grid!!!


Ostatní věci

Okno samozřejmě neobsahuje pouze tlačítka, ale obsahuje i čas a jiné věci, které zde nebudu vysvětlovat, protože je není nutné měnit.

Na konci programu je i část, která se stará o správné fungování všech objektů, jichž to potřebují.


Jak to zprovoznit

S tímto programem je dodán soubor start.sh. Soubor start.sh si musíte konfigurovat a poté umístit na plochu.

Jak si jej tedy konfigurovat? Stačí aby jste text /path/to/file změnili na umístění ve kterém je složka programu, předpokládám že to není nic težkého.

Pokud  by jste měli s něčím problémy nebo by jste chtěli mít vlastní funkci (a měli s tím problémy), tak vám s tím já (nebo někdo jiný) rád pomůže.

Prostě Vojta
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky