Svíticí náramky

09.08.2020

Možná jste už někdy přemýšleli jak svíticí náramky dělají, že svítí. Pokud ano, tak máte štestí, protože přesně to a mnoho dalšího vám ukážu v dnešním článku.

Chemická reakce

Pokud jste si mysleli, že svíticí náramky fungují na bázi něčeho jako jsou LED diody tak vás musím vyvést z omylu, svíticí náramky totiž fungují na bázi chemické reakce. Fungují na bázi vzácné chemické reakce jménem chemiluminicsence, což znamená, že touto reakcí vzniká světlo, nejznámnějším způsobem jak této reakce docílit je smíchání peroxidu vodíku a nějakého aryloxylátu.

Prasknutí

Jak se docílí toho, že se přísady smíchají až, když náramek ohnete. Uvnitř se totiž nachází skleněná ampulka, která praskne a uvolní roztok když náramek ohnete.

Barvivo

Aby náramek fungoval je zapotřebí ještě barviva a organického rozpouštědla. Výsledná barva náramku se tedy odvíjí pouze na použitém barvivu, zatímco délku svitu ovlivňuje poměr zbytku přísad.

Využití

Svíticí náramky se použivájí třeba na párty, na kostýmy, jako "osvětlení" při kempování a dokonce je využívají i potapěči, protože jsou vodotěsné. Mají totiž dosvit až 500m.

Délka svitu

Jak už jsem výše zmiňoval, délku svitu ovlivňuje poměr obsažených přísad. Délku svitu respektive délku chemické reakce ovlivňuje i okolní teplota. Čím vyšší je okolní teplota tím intenzivnější zato kratší je chemická reakce.

Nebezpečí

Vzhledem k použití organického rozpouštědla se svitící náramky stávají nebezpečnými, protože organické rozpouštědlo je jedovaté, takže doporučuji ho nepít. Pokud vám náramek praskne a roztok se dostane na oblečení, tak byste ho prý měli opláchnout teplou mýdlovou vodou, protože by na něm mohl zanechat fleky. Mně se roztok dostal na kůži na noze a zatím žiju.

Nákup

Svíticí náramky běžně koupíte u vietnamce, ale pokud je chete koupit online (kupte je radši u vietnamce), tak pravděpodobně sáhnete po e-shopech vopicak.cz a lightstick.cz.

Doufám, že se vám článek líbil a že jste konečně odhalili kouzlo svíticích náramků.

zdroj informací: prirodovedci.cz

obrázek - zdroj: pxhere.com

schéma svíticí tyčinky: vlastní tvorba

Prostě Vojta
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky