Mazání souborů

26.05.2020

Sice se mazaní souborů zdá jednoduché, ale toto téma je opravdu zajímavé.


To jsem takhle jednou přemýšlel o serverech a najednou mě napadlo jak vlastně dokážou soubory najednou zmizet. Všichni si asi řeknou, že je to jednoduché, kliknete pravým a dáte přesunout do koše, tak jak je to na obrázku.


MFT (master file table)

MFT tabulka je tabulka ve které jsou uloženy názvy souborů a bity na disku ve kterých jsou uloženy. Tak si to zapamatujte ve zbytku článku se to bude hodit.


HDD (hard disk)

V jednom článku jsem se dočetl že pokud soubor smažete tak poté co ho vyhodíte z koše tak na disku zůstává a smažete se pouze cesta k tomuto souboru (tzn. na jakých bitech je soubor uložen). V dalším článku to, ale "vyvrátili" a napsali že ve skutečnosti se MFT tabulce pouze označí jako smazané. Což znamená že se soubory nesmažou ale, vlastně počítač pouze řekne že ten soubor je smazaný.

SSD (polovodičový disk)

Tady je to trochu jinak, ssd disk si řídí MFT tabulku sám a pokud se nějaké bity pokusíte přepsat tak akorát přepíšete jiné. To může dělat problém programům které mají nějaké bity přepisovat a smazat tak vaše data.


Bylo to trochu kratší, ale podle mě zajímavé.

Diskuse

Prostě Vojta
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky