Jak mít vlastní web

25.06.2020

Nedávno se mě ptal můj spolužák (ano Tomáši, jseš to ty), jak je těžké provozovat vlastní web. V tomto článku vám ukážu jak mít vlastní web a jak ho spravovat.

Takhle nějak to bude vypadat při způsobu HTML.

WYSIWYG nebo HTML?

Pokud nadpis nechápete tak to byl účel, co si tedy vybrat. Nejprve by bylo dobré vědět co to znamená. WYSIWYG je především zkratka pro What you see is what you get, to v doslovném překladu znamená To co vidíš je to co dostaneš. Poté je WYSIWYG způsob úpravy dokumentů, ve kterém si vzhled pohodlně naklikáte. Je to podobné jako ve Wordu, akorát je to optimalizováno pro web. Oproti tomu HTML je způsob úpravu dokumentů, kde píšete kódy, kódy a jenom kódy, můžete si více vymýšlet a nejste omezeni šablonou, jste však omezeni svými znalosti. HTML bych doporučil  spíše profesionálům.

Příklad editace způsobem wysiwyg.


se serverem nebo bez  serveru?

Pokud jste si vybrali WYSIWYG, tak máte dvě možnosti buď tu složitější s vlastním serverem nebo tu o trochu jednodušší bez serveru. Co to tedy znamená? Když budete mít vlastní server tak si musíte zaplatit hosting a doménu, pokud si vyberete možnost bez serveru tak vám vše zajistí editor, ve kterém si stránky editujete. Se serverem máte jako wysiwyg editor většinou pouze Word Press, ale máte možnost použít i HTML. Bez serveru máte na výběr ze spousty editorů, ale nemůžete použít HTML.

Bez serveru

Jak už jsem zmiňoval, pokud si vyberete možnost bez serveru, tak máte možnost si vybrat ze spousty editorů. Jaký si tedy vybrat? Doporučuji aby měl tyto funkce:

  • text, který jde kopírovat (jako třeba tento text)
  • obrázky
  • HTML (i když jste si způsob HTML nevybrali, bude se vám hodit. Třeba diskuze pod článkem potřebuje vlastní HTML)
  • dobrá správa článků nebo "e-shopování" (záleží na tom k čemu budete web používat)

Já znám třeba wix.com nebo webnode.cz.

Se serverem

Pří této možnosti si tedy musíte koupit doménu (adresa, na které najdete web) a hosting (server, na kterém je web umístěn). Popřípadě nainstalovat Word Press, návodů jak začít je spousta, třeba tento.


Pár tipů na závěr

Tady je pár tipů, které jsem vypozoroval.

Dobré SEO

SEO jsou takové věci jako jsou klíčová slova nebo popisek stránky, slouží aby se stránka dostala do vyhledávačů. Jak na to najdete třeba zde.

Soukromí

Opravdu, opravdu nesdílejte soukromé informace. Například rodné číslo, adresu bydliště, příjmení, atd.

Editor

Svůj editor, ve kterém budete editovat svůj web, vybírejte opravdu dobře. Já jsem tuto chybu udělal a pak jsem zjistil, že by možná bylo dobré použít jiný editor. "Napište" si plusy i mínusy daného editoru a pak se rozhodněte, který je pro vás nejlepší.

Diskuze

Je dobré pokud víte, co návštěvníci chtějí. Diskuze/komentáře jsou dobrá volba. Pokud návštěvníci budou chtít diskuzi a vy ji nemáte tak to pravděpodobně nezjistíte, pokud návštěvníci nebudou chtít diskuzi a na vašem webu bude tak to asi zjistíte. Na diskuze doporučuji disquis.com, který na web vložíte pomocí HTML kódu.

Snad vám článek pomohl. Pokud nebudete něčemu rozumět tak napište do diskuze, pokusím se vám pomoci.

Prostě Vojta
Vytvořeno službou Webnode
Vytvořte si webové stránky zdarma! Tento web je vytvořený pomocí Webnode. Vytvořte si vlastní stránky zdarma ještě dnes! Vytvořit stránky